Bilgi Teknolojileri Monitoring Sistemleri Teknik Referans Dökümanı






GENEL ÖZELLİKLER

Platform ve Mimari Özellikleri
Kurulum ve Yönetim
Kullanım Özellikleri
Uçtan Uca Monitöring Özelliği
Alarm ve Uyarılar
Entegrasyon

TEMEL MODÜLLER


Ağ Performans İzleme

Bant Genişliği İzleme Ve Trafik Analizi
Sunucu Ve Uygulama İzleme
Kullanıcı Port Takibi
Merkezi IP Adres Yönetimi
Sanal Altyapı İzleme
Depolama (Storage) İzleme
Web Performans İzleme
Veritabanı Performans  İzleme
Firewall ve Güvenlik Cihazları İzleme

OPSİYONEL MODÜLLER


Topoloji Haritalama

Mobil Yönetimi
Ağ Problem Tespiti Araç Seti
Yedekli Çalışma Sistemi

RAPORLAMA


Raporlama Genel Hususlar

Sistem İle İlgili Raporlar
Sistemin Sağlıklı Çalışması Ve Performans İle İlgili Raporlar
Hizmete Hazır Olma (Availability) Ve Cevap Verme (SLA) İle İlgili Raporlar
Envanter İle İlgili Raporlar

----------------------------------------------------------------

GENEL ÖZELLİKLER

Platform ve Mimari Özellikleri

1. Yazılımın arabirimi web tabanlı olmalıdır.

2. Yazılım, modüler yapıda olmalıdır ve sadece istenilen modüller diğerlerinden bağımsız olarak alınabilmelidir.
3. Yazılım, istemcilerle haberleşmede ajanlı ve ajansız olarak çalışabiliyor olmalıdır.
4. Yazılım aktif-aktif yedekli çalışma mimarisine sahip olmalıdır.
5. İstenilen yazılım Windows Server 2008, 2012 R2, 2016, işletim sistemleri üzerinde çalışabilmelidir.
6. Yazılım ek web sunucusu ve ek merkezi data toplama motorları (data collector engine) sunucusu ile genişletilebilir olmalıdır.
Yazılım, opsiyonel olarak eklenebilir (additional), merkezi data toplama motoru (data collector engine) platformuna sahip olmalıdır. (İhtiyaç duyulduğunda yeni collector engine eklenebilmelidir).
Yazılım, opsiyonel olarak eklenebilir (additional), web server engine platformuna sahip olmalıdır. (İhtiyaç duyulduğunda yeni web server engine eklenebilmelidir).

Kurulum ve Yönetim


1. Yazılım, tek kurulum üzerinden web sunucusu, veri tabanı gibi komponentleri kurulabilmeli, istenildiğinde SQL Server entegrasyonu bulunmalıdır.

2. Yazılım, istendiğinde birden fazla noktada, birden fazla cihaz üzerine konumlandırılarak izleme yapabilmeli, tüm cihazlar üzerindeki veri, tek noktadan izlenebilmelidir.
3. Sistem aynı kategori veya gruptaki çok sayıda cihaz için kolay konfigürasyon ve bildirim profilleri ataması yapabilme olanağı sağlamalı ve sistem entegrasyonu hızlı bir şekilde kısa sürede sağlanabilmelidir.
4. “Temel Modüller”, tek ekran üzerinden yönetilmelidir.

Kullanım Özellikleri


1. Yazılım izleyebildiği tüm cihazlar, sistemler ve servisler için, geçmişe dönük istenilen aralık için verileri saklayabilmeli, bu veriler ile istenildiğinde detaylı raporlama yapabilmelidir.

2. Yazılım günlük, haftalık, aylık raporlama şablonları ile doğrudan rapor alabildiği gibi, istenilen zaman aralığı için de raporlama yapabilmelidir.
3. Yazılımdan alınan raporların içeriği, “HTML, CSV” olarak ya da, Adobe Acrobat (PDF) ve Microsoft Excel yazılımlarına uygun formatlardaki dosyalara kaydedilebilmelidir.
4. Sistem üzerinden istenilen özellikler ve cihazlar için detaylı ve özel raporlar oluşturulup “PDF, Excel, HTML” formatında alınabilmeli veya sistem üzerinden yazdırılabilmeli ve aynı zamanda bu raporların periyodik olarak veya anlık bir şekilde mail ile iletimi sağlanabilmelidir.
5. Değişik özellikler içeren ve istenilen yerleşimlerde oluşturulabilen dashboard’lar istenilen sayıda sağlanmalıdır.

Uçtan Uca Monitöring Özelliği


1. Yazılım; bir uygulama ya da servisin bağlı olduğu tüm bileşenlerinin (altyapı, ağ, sistem, sunucu, uygulama, Veritabanı, cihaz, hat vb gibi)  durumunu tek bir ekran (dashboard) üzerinde gösterebilmeli (Container tanımlama).

2. Birden fazla uygulama ve servis için, Container bazında farklı uçtan uca izleme dashboard (ekranları) tasarlanabilmeli.
3. Container içerisindeki bileşenlerinden birisinde arıza olduğunda, container’ın ait olduğu uygulama ya da iş servisi sorumlu ekibine özel alarm oluşturulup gönderebilmeli

Alarm ve Uyarılar


1. Yazılım izleyebildiği tüm cihazlar, sistemler ve servisler için, kullanıcının belirleyeceği eşik değerlerde alarmlar yaratabilmeli; alarm durumunu kullanıcıya E-mail, SMS yoluyla bildirebilmeli; alarm durumunda önceden kendisine belirtilmiş olan yazılımları, scriptleri çalıştırabilmelidir.

2. “Alarmlar, event’ler, erişilebilirlik, yanıt süresi, ağ topoloji haritaları, cihaz sağlık ve performans, arayüz(interface) performansı, gerçek zamanlı grafikler ve SLA’ler” için özelleştirilebilen dashboard’lar (pano) oluşturulabilmelidir.
3. Sistem üzerindeki veritabanında kaç alarmın saklı kalabileceği, cihazlar ile ilgili detaylı, saatlik ve günlük istatistiklerin ne kadar süre tutulacağı sistem üzerinden belirlenebilmelidir.
4. Mail, SMS veya Alarm olarak alınan bildirimler ile ilgili değişik profiller ve tanımlı mail adresleri (özel mail adresleri, şirket mail adresi) veya gruplar oluşturulabilmelidir.

Entegrasyon


1. Yazılımın “Aktif Dizin (Active Directory)/LDAP” entegrasyon kabiliyeti olmalıdır.

2. Yazılımın entegrasyon amaçlı hazır web servisleri bulunmalıdır.
3. Yazılımın yetkilendirme ve erişim için Aktif Dizin (Active Directory) entegrasyonu bulunmalıdır.
4. Yazılım, servis masası çağrı yönetim sistemleriyle entegrasyonu yapılabiliyor olmalı. Aşağıda belirtilen çağrı yönetim sistemlerini mutlaka desteklemeli; Service Now, HP BSM

TEMEL MODÜLLER


Ağ Performans İzleme


1. Yazılım mevcut lisanslar ile en az talep edilen miktardaki element (interface+cihaz+disk) için performans izleme yapabilmelidir.

2. Yazılım, marka bağımsız olarak tüm network cihazlarını (router, switch, firewall, kablosuz bağlantı noktaları vb) izleyebilmelidir.
3. Cihazlardan, trafik ve kullanım detaylarını (veri trafiği, cpu kullanımı, hafıza kullanımı, sıcaklık değerleri) alabilmeli, grafiksel ve numerik olarak bu bilgileri kullanıcıya sunabilmelidir.
4. Network cihazlarını coğrafik, servisler ve işletme bazında gruplandırabilmeli, network haritaları oluşturulmasına imkân sağlamalıdır.
5. Son kullanıcı bazlı derin paket analizi (DPI) ile QoE (quality of experience) yapabilmelidir.
6. Son kullanıcı bazlı DPI ile ağ cevap zamanı (NRT) ve uygulama cevap zamanı (ART) ölçümlemesi yapabilmelidir.
7. Son kullanıcı bazlı DPI yapabilmesi için gerektiğinde son kullanıcılara ajan kurulabilir.
8. “SNMP v1, SNMP v2, SNMP v3, telnet, ssh, WMI, net-snmp” protokollerini destekleyen tüm cihazlardan veri alabilmeli, bu cihazları izleyebilmelidir.
9. Piyasada kullanılan SNMP protokolü uyumlu en az 500 cihazın MIB verileri, yazılımda ön tanımlı olarak gelmelidir. Yazılım, bu cihazlardan aldığı SNMP verilerini, bu MIB’lere göre derleyebilmelidir.
10. Yazılım, üzerinde ön tanımlı gelmeyen cihazlar için şablonlar hazırlanmasına olanak sağlayabilmeli, bu cihazların MIB’leri yazılıma eklenebilmeli ve yazılım eklenen MIBleri kullanarak cihazlardan aldığı verileri derleyebilmelidir.
11. Yazılım üzerinde interface trafikleri gerçek zamanlı olarak izlenebilmelidir.
12. Interface üzerindeki discard, error gibi veriler alınabilmeli, bu değerler verilen eşik değerleri ile takip edilebilmelidir.
13. Cihaz interfaceleri üzerinde IP Adres Tablosu ve IP yönlendirme tablolarını getirebilmelidir.
14. Cihazlar grafiksel olarak ara yüz (interface) bazlı çizilip istenildiği gibi konumlandırılabilmeli ve ağ haritaları çıkarılabilmelidir.
15. Çekirdek cihaz (router, switch) seçilerek otomatik topoloji oluşturulabilmeli ve linklerin gelen ve giden trafik miktarı ile up-down durumları rakam-yazı ile ve renk bazlı olarak gözlemlenebilmelidir.
16. Oluşturulan topolojilerde cihazlar arasındaki linklerin gelen ve giden trafik yoğunluğu sayısal olarak anlık gözlemlenebilmeli ve link trafik yoğunluğu durumları renk bazlı değişebilmelidir. Bu sayede ağ trafik haritası çıkarılabilmelidir.
17. Sistem, ağ cihazlarının birbirlerine bağımlılık özelliği ile ana ağ cihazına bağlı diğer cihazlardan, ana ağ cihazına erişilemeyince veya cihaz bakım ve arızaları ile elektrik kesintilerinde yanıltıcı ve gereksiz alarm gelmemesi sağlayabilmelidir. Sistem üzerinde istenilen cihazın istenilen zaman aralıklarında (kategori, cihaz ve url bazlı) bakım için kesintiye uğrayacağı önceden planlanabilmelidir.
18. 232 değişik (ethernet, serial, atm, framerelay, mpls, ppp, aal5, ads1, sdsl, x25, v11 vb.) arayüz (interface)  tipi için değişik (utilization, error, discard) sınır değerleri, aralıkları ve alarmın temizlenmesi için istenilen sınır ile alarm tetiklemesi için olma sıklığı verilebilmelidir.
19. Sistem, cihazları ağ adresi ve alt ağ adresi ile veya IP aralık bilgisi ile tarayıp sisteme otomatik olarak ekleyebilmeli ve kategorize edebilmelidir. Cihazlar istendiğinde manual olarak teker teker eklenip kategorize edilebilmelidir.
20. Sistem, Cisco wireless kablosuz ağ haritasını sıcaklık haritası olarak çıkarabilmeli.
21. Sistem, “Aruba, Cisco, HP, Meru, Ruckus, Symbol” kablosuz olarak ağa bağlanan kullanıcıların veri trafiğini, veri miktarını, RSSI değerlerini çıkarabilmelidir.
22. Yazılım, gerektiğinde eklenti ile “trace route, real-time CPU monitor, real-time memory monitor, real-time interface monitör” gibi özellikleri desteklemelidir.
23. Yazılım, diğer tüm modüller ile tek arayüz üzerinden yönetilmelidir.

Bant Genişliği İzleme Ve Trafik Analizi


1. Sisteme tanımlı tüm ara yüzler (interface)’den lisans kısıtlaması olmadan flow datası alınabilmelidir.

2. Yazılım network bant genişliğini izleyebilmeli, canlı olarak anlık veriler ile grafiksel olarak bu verileri kullanıcıya aktarabilmelidir.
3. Yazılım network üzerinde belirlenen herhangi bir ara yüzün trafiğini, ayrıntılı bir biçimde izleyebilmelidir.
4. Trafik veri boyutu, trafik türü, trafiği yaratan kaynak, trafiği kullanan servis, trafiğin hedefi; kaynağa, trafiğin üzerinden geçtiği cihaza, trafiği kullanan servise ve/veya hedefe göre listelenebilmelidir.
5. Bu veriler anlık, saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak gösterilebilmeli, geçmişe dönük veriler saklanabilmelidir.
6. Yazılım bant genişliğini ve trafiği izlerken izlediği networke bağlı olması yeterli olmalı, ek bir donanıma ihtiyaç duymadan, bu işlemi NetFlow paketleri aracılığı ile yapmalıdır.
7. İzlenen network arabirimi üzerinden trafik uygulama-protokol bazında gruplandırılarak kullanıcıya iletilebilmelidir.
8. Yazılım, bant genişliği izleme ve trafik analizi için aşağıdaki cihazları ve akış protokollerini desteklemelidir.
9. Yazılım “Netflow, Sflow, J-flow, IPFIX, Netstream” protokolleri ile cihazlardan veri toplayabilmelidir.
10. Yazılım, Cisco CBQoS teknolojilerini desteklemelidir.
11. Yazılım, işletmenin WAN trafiğini izleyebilmeli, analiz edebilmelidir. WAN trafiğini kaynak, hedef, port, servis, uygulama, kullanıcı bazında gruplandırabilmeli, istatistiksel verileri görsel olarak kullanıcıya iletebilmelidir.
12. Yazılım, istenilen uygulamalar ve protokoller için konfigüre edilerek, istenilen herhangi bir uygulamanın yarattığı trafiği izleyebilmelidir. Bu işlemi, portların uygulamalara atanması ile yapmalıdır. Bu izlemeyi gerçekleştirmek için uygulamanın çalıştığı cihaz üzerine herhangi bir ajan yazılım kurulması gerekmemelidir.
13. Yazılım tüm interfacelerin trafikleri yüzde olarak sıralayıp, kullanımları renklendirerek görünüm sunabilmelidir.
14. Tüm veriler istenilen süre boyunca sistemde saklanabilmelidir.
15. Trafik verileri kaynak bazında, hedef bazında, port, protokol bazında yüzde olarak listelenebilmelidir.
16. Bant genişliği ve ağ trafiği izlenerek ağ sorunlarında hızlıca sorun giderme (troubleshooting) ve kapasite planlama açısından önemli raporları sağlayabilmelidir.
17. İsteğe göre özelleştirilebilen pano görünüm (dashboard) oluşturulabilmelidir.
18. Eşik değerler atanarak trafik yoğunluğu, miktarı, türü gibi parametreler için ilgili bildirimler ve uyarı mesajları alınabilmelidir.
19. İzlenen ara yüz (interface)’ler ip tabanlı veya cihaz gruplandırmaları ile ayrıştırılabilmelidir.
20. Kaynak adres(ip) , ağ(network), kaynak cihaz, karşı uçtaki adres, ağ, hedef cihaz, uygulama türü, portu, port aralığı isteğe bağlı seçilip detaylı raporlar alınabilmelidir.
21. Raporlar “HTML, PDF, CSV veya Excel” formatında export alınabilmeli ve ilgili sorumlulara periyodik olarak e-mail ile gönderebilmelidir.
22. Yazılım, diğer tüm modüller ile tek arayüz üzerinden yönetilmelidir.

Sunucu Ve Uygulama İzleme


1. Yazılım komponent (component) bazlı izleme yapabilmelidir.

2. Yazılım komponent bazlı lisanslanmalıdır.
3. Yazılım, VMware ortamının Vmware API si ile haberleşmesi olmalıdıır.
4. Yazılım, Hyper-V ortamının WMI ile haberleşmesi olmalıdır.
5. Sunucunun memory, CPU, power supply, fan hızı, CPU sıcaklığı, gerilim regülatörü, array kontrollörü ve HDD durumlarını izleyebilmelidir.
6. Marka bağımsız uygulama ve donanım desteği olmalıdır.
7. Gerçek zamanlı işlem monitor, gerçek zamanlı hizmet monitor, gerçek zamanlı event log monitor yapabilmelidir.
8. Geriye dönük analiz kapasitesi olmalıdır.
9. Uygulama template – uygulama – komponent hiyerarşisi içinde monitor ediyor olmalıdır.
10. AppInsight for Exchange, SQL, IIS uygulama templateleri hazır olarak gelmelidir. Bu uygulama templateleri derinlemesine uygulama izleme yapabilmelidir.
11. Custom uygulamalar ve scriptlerin izlemesi yapılabilmelidir.
12. Komponentler, hizmet ve proses olarak tanımlanabilmelidir.
13. Yazılım; “Glassfish, IBM Websphere, Java, JMX, RADIUS, TACACS+, Cisco Call Manager, CiscoWorks, CiscoSecure, Sharepoint 2007,2010,2013, MS Dynamics CRM, IBM DB2, MongoDB, MySQL, Oracle, PostgreSQL, Sybase, SQL Server, Unidata, Active Directory, Bind, Generic DNS, Windows DNS Server, SAP R/3, Blackberry, Lotus, Lync Server, Symantec, Veeam, Websense, Kaspersky, Apache, Nagios, Squid” uygulamalarını izleyebilmelidir.
14. Yazılımın en az 20 çeşit alarm bildirim çeşitliliği olmalıdır.
15. Raporlar “HTML, PDF, CSV veya Excel” formatında export alınabilmeli ve ilgili sorumlulara periyodik olarak e-mail ile gönderebilmelidir.
16. Yazılım, diğer tüm modüller ile tek arayüz üzerinden yönetilmelidir.

Kullanıcı Port Takibi


1. Yazılım, Network cihazlardan MAC adreslerini belli aralıklarla toplayabilmeli bu dataları ara yüzde görüntüleyebilmelidir.

2. Yazılım üzerinde data toplama aralıkları istenilen şekilde düzenlenebilmeli ve bu düzenlemeler web ara yüzü üzerinden yapılabilmelidir.
3. Sistem, hangi cihazın hangi cihazın portuna bağlı olduğu bilgisini fiziksel olarak elle kablo takibi yapılarak bulma zorluğuna çare olarak belirtilen cihazın portlarına bağlı diğer cihazları bulabilmelidir.
4. Yazılım üzerinde bir arama fonksiyonu bulunmalı ve bu fonksiyon üzerinden port, mac adresi, ip adresi, cihaz adı vb. gibi kriterler aranabilmelidir.
5. Yazılım topladığı mac adresi bilgilerini port bilgisi ve ip adresi bilgisi ile birleştirip, “Cihaz>Port Bilgisi>Mac Adresi>Ip Adresi” şeklinde anlamlı halde görüntüleyebilmelidir.
6. Yazılımın arayüzünde, port bilgisinden mac adresi veya ip adresine, mac adresi ya da ip adresi bilgisinden port veya network cihazı bilgisine rahatlıkla geçilebilmelidir.
7. İstenen cihazlar üzerinde port bazında (aktivasyon, deaktivasyon) yönetim sağlayabilmelidir.
8. Yazılım, Merkezi Ağ izleme sistemi tarafından toplanan cihaz ve port bilgilerini kullanıp topladığı bilgileri de bu verilerle ilişkilendirebilmelidir.
9. Yazılım cihazlar üzerindeki toplam, kullanılan ve boş port bilgisini verebilmelidir.
10. Yazılım tarafından toplanan veriler belli kriterlerle derlenerek raporlanabilmelidir.
11. Yazılımın topladığı port bilgisi verileri üzerinde alarmlar oluşturulabilmelidir.
12. Toplanan veriler geçmişe yönelik sistem üzerinde tutulmalı ve istenilen zaman aralığı için görüntülenebilmelidir.
13. Yazılımın yetkilendirme ve erişim için Aktif Dizin (Active Directory) entegrasyonu bulunmalıdır.
14. Yazılım sanal sunucu üzerinde çalışabilmelidir.
15. Yazılım üzerinde istenilen bir mac adresi tanımlanarak bu mac adresi anlık yakından izlenebilmelidir. Bu mac adresi için herhangi bir bağlantı değişikliği olduğunda sistem alarm üretmelidir.
16. Yazılım, diğer tüm modüller ile tek arayüz üzerinden yönetilmelidir.

Merkezi IP Adres Yönetimi


1. Yazılım ortamda izlenmek istenen IP adres bilgilerini herhangi bir lisans kısıtlaması olmadan yorumlayabilecek, geçmişe yönelik saklayabilecek ve raporlayabilecek bir altyapıya sahip olmalıdır.

2. Yazılım tek bir modül olarak kurulup IP address, Subnet, DNS ve DHCP monitoring özelliklerini içermelidir.
3. Sisteme hizmet veren IP adresleri Subnet, Supernet yada DHCP server (Windows DHCP server yada Cisco DHCP IOS) kullanılarak sisteme eklenebilmelidir.
4. Yazılıma tanımlanmış kaynaklar, otomatik olarak istenilen aralıklarda taranabilmeli.
5. Yazılım izlediği ip adresleri dolu, boş, geçici, reserve gibi statuslerle ara yüzünde görüntülenebilmelidir.
6. Yazılım ortamda tüm ip adreslerini ARP tablosunda bulunduran bir cihaz ile entegre olabilmeli. Kendi kullanım bilgileri ile bu tabloyu karşılaştırmalı ve ICMP ile ulaşamasa bile kullanımda olan ip adreslerini, cihazdan çektiği SNMP bilgisini kullanarak saptayabilmelidir.(Neighbour Scaning)
7. Yazılım izlediği Ip adresleri istenilen bir isim ile gruplayabilmeli, bu grup tanımlaması üzerinden alarm yada rapor alınabilmesini sağlayabilmelidir. (DMZ, Server Farm, User subnets, vb...)
8. Yazılım Ip adresi üzerinden eriştiği bilgileri (Mac adresi, Hostname, vb...) geçmişe dönük saklayabilmeli, istenildiğinde bu datayı istenilen aralık için görüntüleyebilmeli. İlgili Ip adresi hangi mac adresi yada adresleri tarafından ne kadar kullanılmış gibi bilgileri sağlanabilmelidir.
9. Yazılım Ip adresi üzerinden eriştiği bilgileri (Mac adresi, Hostname, vb...) geçmişe dönük saklayabilmeli, istenildiğinde bu datayı istenilen aralık için görüntüleyebilmeli. İlgili Ip adresi hangi mac adresi ya da adresleri tarafından ne kadar kullanılmış gibi bilgileri sağlanabilmelidir.
10. Yazılım üzerinde, izlenilen ip adresleri için özel bilgi alanları yaratılabilmeli. (custom fields) Bu alanlara istenilen başlıklar verilebilmeli, hakkı olan kullanıcıların bu alanları doldurabilmelidir. (IP sorumlusu, hizmet verdiği grup, kullanılacak aralık, vb...)
11. IP adres bilgileri/detayları dışarıdan toplu olarak ekleme yöntemi ile sisteme eklenebilmelidir. (BULK Import)
12. Yazılımın IP adres v4 ve v6 desteği olmalıdır. Bu desteğe bağlı olarak yazılım v4 ten v6 ya geçiş planı sağlayabilmelidir.
13. Yazılım üzerinde arama fonksiyonu bulunmalı, istenildiğinde ip adresi, mac adresi, hostname, ip adresine atanmış herhangi bir özellik cinsinden arama yapılabilmelidir.
14. Yazılım DHCP sunucuları ile çift yönlü entegre olabilmeli, DCHP sunucusu üzerinde bir ip için yapılmış bir değişikliği algılayabilmeli, gerektiğinde aynı değişiklik yazılım üzerinden de yapılabilmelidir. (DHCP monitoring and Management)
15. DNS yada DHCP sunuları üzerine herhangi bir ajan kurmadan (agentless) sistemler üzerinden istenilen aralıklarda veri çekilebilmelidir.
16. Yazılım sanal sunucu üzerinde çalışabilmelidir.
17. Yazılım, diğer tüm modüller ile tek arayüz üzerinden yönetilmelidir.

Sanal Altyapı İzleme


1. Yazılım lisansı 400 adet fiziksel CPU soketine sahip bir sanal ortamı yönetebilecek şekilde teklif edilmelidir.

2. Yazılım sanal ortam üzerine herhangi bir ajan kurulumu gerektirmeyecektir.
3. Yazılım Vmware ve MS Hyper-V sanallaştırma platformlarını desteklenmelidir.
4. Yazılım ile yönetilecek sanal ortamların listesi firmaya iletilecek, teklif süresi içerisinde firma entegrasyon için gereksinimleri netleştirilecektir.
5. Yazılım ile ilgili yapılan her türlü konfigürasyon ve kayıt işlemleri WEB tabanlı olacaktır.
6. Yazılım otomatik olarak sanal ortam bileşenlerinin ilişkilerini çıkarabilmeli, değişiklik olduğunda güncelleme işlemini otomatik olarak yapabilmelidir.
7. Oluşturulan ilişkiler kullanılarak, detaydan özete veya özetten detaya (drill-down) ulaşılabilmelidir.
8. Yazılım geçmişe yönelik tüm verileri tutabilmeli ve istenildiği zaman bu çıktılar görüntülenebilmelidir. (Time Travel)
9. Yazılım sanal ortamlarda performans yönetimi yapabilmedir.
10. Yazılım sanal ortamlarda kapasite yönetimi ve planlaması yapabilmelidir.
11. Yazılım sanal ortamlarda belirlenen eşik düzeylerine göre alarm oluşturabilmelidir.
12. Uygulama üzerinde kullanıcı bazlı özel ara yüzler geliştirilebilmelidir.
13. Oluşturulan alarmlar e-posta, özel kodlama(custom scripting) gibi aksiyonları desteleyebilmelidir.
14. Sanal ortamlarda oluşan disk kaynaklı dar boğazları algılayabilmeli ve buna bağlı alarm üretebilmelidir.
15. Yazılım sanal ortamlardan topladığı verileri kendi raporlayabilmeli ve özelleştirilebilir raporlar hazırlanabilmelidir.
16. Yazılım sanal ortamlardan topladığı dataları, performans çıktılarını ve alarmları tek bir web arayüzünden yayınlayabilmelidir.
17. Dağınık ve atıl kalmış sanal ortam kaynaklarını algılayabilmelidir. (VM Sprawl Control)
18. Yazılım maliyet kontrolü ve hesaplaması yapabilmelidir. (Charge Back ve What-if)
19. Yazılım sanal ortamların içerdiği tüm fiziksel yada sanal kaynakların (İşlemci, Bellek, Disk I/O, Network Ekipmanı, vb.) gerçek zamanlı verilerini toplayabilmelidir.
20. Toplanan veriler geçmişe yönelik sistem üzerinde tutulmalı ve istenilen zaman aralığı için görüntülenebilmelidir.
21. Yazılımın “Aktif Dizin (Active Directory)/LDAP” entegrasyon kabiliyeti olmalıdır.
22. Yazılımın entegrasyon amaçlı hazır web servisleri bulunmalıdır.
23. Yazılım arayüzü üzerinden sanal sistem üzerinde reboot VM, delete VM, take/delete snapshots, move to a different datastore, vb. gibi aksiyonlar alınabiliyor olmalıdır. Bu aksiyonlar oluşan alarm durumlarına aksiyon olarak tanımlanabilmelidir.

Depolama (Storage) İzleme


1. Yazılım, 300 adet fiziksel disk’i destekleyecek şekilde teklif edilecektir.

2. Yazılım marka bağımsız yapıda birçok sisteme destek verebilmelidir. Temel destek vermesi beklenen markalar;
Disk Altyapısında: “NetApp, EMC, Hitachi, HP, IBM, Dell”
SAN Switch Altyapısında: “Brocade, Cisco, QLogic”
3. Yazılıma erişim web ara yüzü üzerinden olmalı, web ara yüzü proaktif ekranlar ile performans, uyarı, hata, problem gibi çıktıları basit ve görsel olarak kullanıcıya sağlamalıdır.
4. Yazılım içerisindeki web tabanlı ekranlar üzerinde yönetim, konfigurasyon, gerçek zamanlı sistem durumu, raporlama oluşturma/düzenleme, alarm oluşturma/düzenleme gibi tüm fonksiyonlar tek bir konsolda entegre olmalıdır.
5. Yazılım Microsoft Windows™ Server 2008, 2008 R2, 2012, 2012R2, 2016 işletim sistemleri üzerinde çalışabilmelidir ve bu işletim sistemleri çalışan sanal sunucular üzerine kurulabilmelidir.
6. Uygulama veri tabanı olarak MS SQL Server 2008 R2, 2012, 2016 versiyonları ile Standart ve Enterprise sürümlerini  desteklemelidir.
7. Yazılım, SMI-S, ICMP, SNMP vb. gibi yaygın depolama altyapısı izleme protokollerini desteklemelidir.
8. Yazılım array, pool, LUN seviyesinde envanter, konfigürasyon parametreleri, throughput, I/O(read/write), IOPS Ratio, Hit Ratio gibi temel metricleri topluyor, ara yüzler üzerinden görsel olarak raporluyor olabilmelidir.
9. Yazılım disk üniteleri üzerindeki thin ve thick provisioning tanımlama bilgilerini toplamalı, bu değerler üzerinden otomatik alarmlar üretebilmelidir.
10. Yazılım bahsi geçen sistemler üzerine herhangi bir ajan kurulumu gerekmeden, sistemlerden verileri toplayabilmelidir.
11. Uygulama, ortamdaki sunucular ile disk üniteleri arasındaki ilişkileri otomatik çıkarabilmelidir.
12. Yazılım alarm detay ekranlarında, oluşan alarmın ne kadar süredir aktif olduğu, benzer alarmın şu an ve geçmişte hangi sistemlerde görüldüğü, eskalasyon seviyesi ve tetiklenen aksiyon bilgileri yer almalıdır.
13. Yazılım izleyebildiği tüm cihazlar, sistemler ve servisler için, uygulamanın otomatik yada kullanıcının manuel belirleyeceği eşik değerlerde alarmlar yaratabilmeli; alarm durumunu kullanıcıya E-mail, SNMP trap, Web servis tetikleme, text to speech output veya sms gönderim yoluyla uyarı gönderebilmeli; alarm durumunda önceden kendisine entegre edilmiş olan yazılımları ve scriptleri ilgili değişkenler ile çalıştırabilmelidir.
14. Uygulama geçmişe dönük kapasite kullanım trend bilgilerini kullanarak, Array, Pool, LUN, Volume seviyesinde, kaynak tükenim zaman öngörü bilgisi verebilmelidir. (Capacity Forecast Özelliği)
15. Yazılım üzerinde korelasyon kuralları kullanılarak alarmlar üretilebilmelidir.
16. Yazılım izlediği tüm disk üniterleri, mantıksal disk ünitesi bileşenleri(Pool ve LUN), SAN switchler, disk ünitelerinin bağlı olduğu sunucular ve iş servisleri gibi izlenen tüm sistemler için, geçmişe dönük performans verileri saklayabilmeli, bu veriler ile istenildiğinde kaynak kullanımı, erişim kesintileri gibi geçmişe dönük raporlama yapabilmelidir. Yazılım üzerinden günlük, haftalık, aylık raporlama şablonları ile bu veriler doğrudan alınabileceği gibi, istenilen zaman aralığı için de manual özel raporlama yapabilmelidir.
17. Yazılımdan alınan raporlar Html olarak ya da, Adobe Acrobat ve Microsoft Excel yazılımlarına uygun formatlarda alınabilmelidir.
18. Şablonlar dışında özel raporlar hazırlamak mümkün olmalıdır, raporlarda grafikler ve tablolar gibi görseller bulunmalıdır.
19. Yazılımın disk ünitelerine, sunuculara, SAN ekipmanlarına erişimi sırasında root, administrator, sysadmin, sa gibi en üst seviye haklara sahip kullanıcılar yerine sadece ihtiyacı olacak kadar hakka sahip kullanıcıları kullanmalıdır.
20. Yazılım, izlediği sistemlerin sorunlarını tespit etme ve giderme aşamasında kullanıcıya yardımcı olabilecek kök neden ve etkilenen sistem bilgisini görsel olarak verebilecektir.
21. Disk üniteleri, SAN switchler ve sunucuların durumu harita üzerinde canlı olarak izlenebilmelidir.
22. İzlenen tüm sistemler birbirleri arasında gruplandırılabilmeli, alt grupları oluşturulabilmeli, hiyerarşik olarak yapılandırılabilmelidir. Sistemler bu gruplara göre raporlandırılabilmeli, gruplar üzerinden oluşan sorunlar için alarmlar üretilebilmelidir.
23. Yazılımın otomatik keşif yapma desteği bulunmalıdır.
24. Yazılımın Active Directory entegrasyonu bulunmalı, bu sayede dinamik kullanıcı gruplarına özel haklar, özel ara yüzler, özel menüler tanımlanabilmelidir.
25. Yazılımın web tabanlı kullanıcı ekranları rol bazlı olarak ayarlanabilmeli ve limitlendirilebilmelidir.
26. Yazılım, takip ettiği tüm donanımlarla ilgili detaylı olarak envanter toplayabilmeli ve raporlayabilmelidir.
27. Yazılım ortamda kullanılan BI(reporting) yazılımları ile entegre olabilmeli, yazılım üzerinden alınabilen bir raporun arka tarafta çalıştırdığı sorgulama BI yazılımına aktarılabilmeli.
28. Sistem aynı kategori, özellik veya gruptaki çok sayıda cihaz için kolay konfigürasyon olanağı sağlamalı ve sistem entegrasyonu hızlı bir şekilde kısa sürede sağlanabilmelidir.
29. Yazılım üzerinde takip edilen ekipman çeşitlerine tanımlanacak özel alanlar ile, ekipmanların coğrafi lokasyonundan hizmet verdiği servise, sorumlusundan, detay tanımlarına kadar bir çok farklı özelliği tanımlamak ve kullanmak mümkün olacaktır.(tagging, custom property özelliği)
30. Uygulama kendi üzerindeki yük durumu, kaynak kullanımı ve veri tabanı kullanımı gibi, uygulamanın performasını ve stabilitesini doğudan etkileyecek değerleri kendi takip edebiliyor olmalıdır.
31. Yazılım ara yüzünden iş servisi bazında hiyerarşik envanter ilişki raporları ve/veya performans raporları alınabilmelidir.

Alınan ilişki ya da performans raporları;


Cihazın/ekipmanın hizmet verdiği iş servisinin ismi,

Cihazın/ekipmanın çalıştığı katman (storage/san switch/sunucu) verisi,
Cihazın/ekipmanın hem kapasite hem de performans değerleri bilgilerini içermelidir.
Bu raporlar istenilen aralık için ortalama olarak alınabilmelidir.

Web Performans İzleme


1. Yazılım, umumi ya da özel bulut lokasyonunda bulunan herhangi bir websitesinin erişebilirlik, cevap süresi veya gecikmesini görüntüleyebilmelidir.

2. HTML linkleri, görüntüleri, web formlarını ve pop-up ları farklı adımlar üzerinden websitesi veya herhangi bir içeriği görüntüleyebilmelidir.
3. Kullanıcı bazlı websiteleri için login ve şifre giriş işlemlerinin başarılı olup olmadığını test edebilmeli ve uyarı sisteminde bildirebilmelidir.
4. HTML, HTML5, Java, Adobe Flash, Microsoft .NET, Microsoft Silverlight gibi farklı web teknolojilerini destekleyebilmelidir.
5. Birden fazla site bağlantısı için birden fazla lokasyon üzerinden kullanıcı deneyimli websitesinin performansı ölçülebilmelidir.
6. Bulut tabanlı Windows Host’tan görüntüleme yapabilmelidir.
7. GUI üzerinden yönetilebilmelidir.
8. Active Directory entegrasyonu olmalıdır.
9. Yazılım, diğer tüm modüller ile tek arayüz üzerinden yönetilebilmelidir.

Veritabanı Performans  İzleme


1. Yazılım veritabanı (database) bazlı detaylı izleme ve performans analizi yapabilmelidir.

2. Yazılım Veritabanı sunucusu bazlı lisanslanmalıdır.
3. Yazılım, VMware ortamının Vmware API si ile haberleşmesi olmalıdır.
4. Yazılım, Hyper-V ortamının WMI ile haberleşmesi olmalıdır.
5. Uygulama template – uygulama – komponent hiyerarşisi içinde monitor ediyor olmalıdır.
6. Veritabanı performans templateleri hazır olarak gelmelidir. Bu templateleri derinlemesine uygulama izleme yapabilmelidir.
7. Custom uygulamalar ve scriptlerin izlemesi yapılabilmelidir.
8. Veritabanları, hizmet ve proses olarak tanımlanabilmelidir.
9. Veritabanı sunucusunun “Memory, CPU, I/O ve HDD” durumlarını izleyebilmelidir.
10. Marka bağımsız uygulama ve donanım desteği olmalıdır.
11. Gerçek zamanlı işlem monitor, gerçek zamanlı hizmet monitor, gerçek zamanlı event log monitor yapabilmelidir.
12. Geriye dönük analiz kapasitesi olmalıdır.
13. Yazılım; “Oracle, SQL Server, Sybase, PostgreSQL, IBM DB2, MongoDB, MySQL, SAP HANA” veritabanlarının performanslarını izleyebilmelidir.

14. Yazılım; belirtilen Veritabanı sistemleri için;


a. Veritabanı data ve log dosyalarının durumu, büyüklüğü, shrink gereksinimleri,

b. “Page, storage, transaciton” metrikleri bazında performans takibi,
c. Index kullanımları ve fragmentasyonları,
d. Index istatistikleri ve güncellik durumları,
e. Veritabanı performans metrikleri (cache, latch, latency, lack, lock, wait) izleyebilmeli,
f. T-SQL sorgu performansları izlenebilmeli, sisteme yük getiren sorgular tespit edebilmeli ve optimizasyon önerileri sunabilmeli
g. Performans problemlerini tespit edebilmeli, problem çözümü ve iyileştirme için önerilerde bulunmalı,
h. Kullanıcı bağlantıları (connection), oturumları (session) ve metrik değerleri takip edilebilmeli,
i. Veritabanı yedekleme ve Job’ların durumları takip edilebilmeli

15. Raporlar “HTML, PDF, CSV veya Excel” formatında export alınabilmeli ve ilgili sorumlulara periyodik olarak e-mail ile gönderebilmelidir.

16. Yazılım, diğer tüm modüller ile tek arayüz üzerinden yönetilmelidir.

Firewall ve Güvenlik Cihazları İzleme


1. Yazılım, güvenlik cihazlarının ve uygulamalarıın durumlarını izlemelidir.

2. Yazılım, güvenlik cihazlarının kurallarını kontrol edebilmeli ve kullanım oranlarını çıkarabilmelidir.
3. Yazılım, güvenlik cihazlarının  güvenlik seviyelerini belirleyebilmelidir.
4. Yazılım, güvenlik cihazlarının konfigürasyon değişiklerini analiz edebilmelidir.
5. Yazılım, “Cisco, Juniper ve Checkpoint” gibi markalara sahip güvenlik cihaz ve uygulamalarını desteklemelidir.

OPSİYONEL MODÜLLER


Topoloji Haritalama


1. Yazılım, BT sistemleri  içerisinde yer alan cihazların otomatik olarak haritalarının oluşturulmasını sağlamalıdır.

2. Yazılım, oluşturduğu topoloji haritaları, görsel ekranlarda gösterebilmelidir.
3. Yazılım çıkan topoloji haritalarını visio,pdf v.s. platformlara aktarabilmeli
4. Altyapı da cihaz değişikliklerini otomatik olarak çıkarabilmeli

Mobil Yönetimi


1. Yazılım mobil cihazlar üzerinden kullanılabilmeli ve dashboardlar görüntülenebilmelidir.

2. Yazılım, monitoring sistemlerinin mobil cihazlar üzerinden yönetimi yapılabilmelidir.

Ağ Problem Tespiti Araç Seti


1. Yazılım, network sistemi bileşenlerini otomatik keşfedebilmeli, analiz edebilmeli ve izlemelidir.

2. Yazılım, network sistemlerindeki sorunları tespit etmeli ve sorunun çözümünde yönlendirici işlev içermelidir.
3. Yazılım, mobil olarak kullanıcı notebook üzerine yüklenerek dahili çalışmayı desteklemelidir. (Ayrıca sunucu ihtiyacı gerektirmemelidir).

Yedekli Çalışma Sistemi


1. Yazılım, yedekli çalışmayı sağlama özelliğine sahip olmalıdır.

2. Yazılım, herhangi bir nedenle birincil (primary) sistemde problem yaşanması durumunda otomatik olarak yedek ikincil (secondary) sisteme geçiş yapmalı ve kesintisiz olarak hizmet verebilmelidir.

RAPORLAMA


Raporlama Genel Hususlar


1. Yazılım içerisinde hazır olarak aşağıdaki rapor şablonları bulunabilme ve kolaylıkla bu raporlar oluşturulabilmelidir.

2. Yazılım, belirli periyotlarda referans verisi (base-line) alıp, bu referans veriye göre değişim ve eğilimleri gösterecek raporlar oluşturabilmelidir.
3. Raporlar; “HTML, CSV, PDF ve Excel” gibi formatlara çevrilebilmeli ve raporlar uygulama arayüzünden mail olarak gönderilebilmelidir.
4. Raporlar otomatik olarak zamanlanabilmeli ve mail olarak istenilen personele gönderilebilmelidir.
5. İstenilen özel rapor şablonları arayüz üzerinden kolaylıkla hazırlanabilmeli ve şablon olarak kaydedilebilmelidir.

Sistem İle İlgili Raporlar


1. Kategorileriyle birlikte tüm olaylara dair raporlar alınabilmelidir. Kategoriler “bilgi”, “dikkat isteyen”, “problem” vs. tanımlanabilmeli, isimleriyle birlikte “sistem açıldı”, “sistem kapatıldı”, “servis çalışmıyor (down)” vs. durumları içeren raporlar alınabilmelidir.

2. Tüm “çalışmıyor” (down) mesajları ile ilgili raporlar alınabilmelidir.
3. SNMP Trap Log’larını içeren raporlar alınabilmelidir.
4. Kurum tarafından izlenmesi istenen Windows Event log raporları alınabilmelidir.
5. Performans izleme hata raporları alınabilmelidir.
6. Tetiklenen Uyarı Profillerinin raporları alınabilmelidir.
7. İleri bir tarihe kapatılması planlanan cihazların ve bunların gerçekleşen kapatılma sürelerinin raporları alınabilmelidir.
8. Belirli zamanlarda çalışması planlanan (scheduled)  raporların durumunu gösteren raporlar alınabilmelidir.
9. Tüm alarmlara ait raporlar alınabilmelidir.
10. Tüm “çalışmıyor (down)” alarmlarına ait raporlar alınabilmelidir.
11. Syslog olayları raporları alınabilmelidir.

Sistemin Sağlıklı Çalışması Ve Performans İle İlgili Raporlar


1. Tüm cihazların sağlıklı çalışmasına dair rapor alınabilmelidir.

2. Yüksek oranda CPU kullanmakta olan cihazları gösteren raporlar alınabilmelidir.
3. Yüksek oranda bellek kullanmakta olan cihazları gösteren raporlar alınabilmelidir.
4. Yüksek oranda disk I/O kullanmakta olan sunucuları gösteren raporlar alınabilmelidir.
5. Sürücü bazında disk kullanımını gösteren raporlar alınabilmelidir.
6. Aşırı trafik altında olan cihazların listesini içeren raporlar alınabilmelidir.
7. Aşırı trafik altında olan geniş alan (WAN) linklerinin listesini içeren raporlar alınabilmelidir.
8. Gelen trafiğin yoğun olduğu cihazların listesini içeren raporlar alınabilmelidir.
9. Çıkan trafiğin yoğun olduğu cihazların listesini içeren raporlar alınabilmelidir.
10. Yüksek oranda CPU kullanımı olan yönlendiricilerin (router) listesini içeren raporlar alınabilmelidir.
11. Yüksek oranda bellek kullanımına ihtiyaç duyan yönlendiricilerin (router) listesini içeren raporlar alınabilmelidir.
12. Yönlendiricilerde (Router) yüksek oranda içeri yönde trafik oluşturan arabirimlerin(Interface) raporu alınabilmelidir.
13. Yönlendiricilerde (Router) yüksek oranda dışarı yönde trafik oluşturan arabirimlerin(Interface) raporu alınabilmelidir.
14. Yönlendiricilerde (Router) yüksek oranda içeri yönde hata oluşan arabirimlerin (Interface) raporu alınabilmelidir.
15. Yönlendiricilerde (Router) yüksek oranda dışarı yönde hata oluşan arabirimlerin (Interface) raporu alınabilmelidir.
16. Yönlendiricilerin (Router) arabirimlerinde (Interface) yüksek yüzdeli içeri yönde oluşan kullanımın raporu alınabilmelidir.
17. Yönlendiricilerin (Router) arabirimlerinde (Interface) yüksek yüzdeli dışarı yönde oluşan kullanımın raporu alınabilmelidir.
18. Yüksek işlemci kullanımı olan Etkinlik alanı kontrolörlerinin (Domain controller) raporları alınabilmelidir.
19. Yüksek disk kullanımı olan Etkinlik alanı kontrolörlerinin (Domain controller) raporları alınabilmelidir.
20. Yüksek bellek kullanımı olan Etkinlik alanı kontrolörlerinin (Domain controller) raporları alınabilmelidir.
21. Bütün arabirimlerin (Interface) trafik raporu alınabilmelidir.
22. Az disk kullanımı olan cihazların raporları alınabilmelidir.
23. Fazla disk kullanımı olan cihazların raporları alınabilmelidir.
24. Yüksek hata ve atıkları (discard) olan arabirimlerin(Interface) raporları alınabilmelidir.
25. Kurum tarafından izlenmesi istenen, en çok işlemci kullanan işlemlerin raporları alınabilmelidir.
26. Kurum tarafından izlenmesi istenen, en çok bellek kullanan işlemlerin raporları alınabilmelidir.

Hizmete Hazır Olma (Availability) Ve Cevap Verme (SLA) İle İlgili Raporlar


1. Tüm cihazların hizmete hazır olma durumları ile ilgili raporlar alınabilmelidir.

2. Tüm cihazların hazır olma durumları ile ilgili kontrol paneli raporu alınabilmelidir.
3. Bütün cihazlardaki arabirimlerin hazır olma durumu raporu alınabilmelidir.
4. Linklerin (URL) hazır olma durumu raporu alınabilmelidir.
5. Bütün servis monitörlerinin hazır olma durumu raporları alınabilmelidir.
6. Yüksek yanıt süreli cihazların raporları alınabilmelidir.
7. Yüksek paket kayıplı cihazların raporları alınabilmelidir.
8. Yüksek yanıt süreli Linklerin raporları alınabilmelidir.
9. Yüksek yanıt süreli servislerin raporları alınabilmelidir.
10. Sunucuların bütün servislerinin hazır olma durumu raporları alınabilmelidir.
11. Etkinlik alanı kontrolörlerinin (Domain Controller) hazır olma durumu raporu alınabilmelidir.
12. Web sunucularının hazır olma durumu raporları alınabilmelidir.
13. HTTP sunucularının yanıt verme süresi yüksek olanlarının raporları alınabilmelidir.
14. SMTP sunucularının yanıt verme süresi yüksek olanlarının raporları alınabilmelidir.
15. MySQL sunucularının yanıt verme süresi yüksek olanlarının raporları alınabilmelidir.
16. FTP sunucularının yanıt verme süresi yüksek olanlarının raporları alınabilmelidir.
17. Telnet sunucularının yanıt verme süresi yüksek olanlarının raporları alınabilmelidir.
18. Bütün arabirimlerin hazır olma durumu raporları alınabilmelidir.
19. Bütün işlem monitörlerinin hazır olma durumu raporları alınabilmelidir.
20. Bütün Windows servis monitörlerinin hazır olma durumu raporları alınabilmelidir.

Envanter İle İlgili Raporlar


1. Tiplerine göre cihazların envanter raporları alınabilmelidir.

2. Kategoriye göre cihazların envanter raporları alınabilmelidir.
3. Uyarı profili atanmış bütün cihazların raporları alınabilmelidir.
4. Uyarı profili tipine göre uyarı profili atanmış cihazların raporları alınabilmelidir.
5. Cihazlara atanmış uyarı profillerinin raporları alınabilmelidir.
6. Arabirim band genişliğinin raporları alınabilmelidir.
7. Tipine göre arabirimlerin raporları alınabilmelidir.
8. Bütün network cihazlarının envanter raporları alınabilmelidir.
9. Bütün sunucuların envanter raporları alınabilmelidir.
10. SNMP protokolü aktif olan cihazların envanter raporları alınabilmelidir.
11. SNMP protokolü aktif olmayan cihazların envanter raporları alınabilmelidir.

Comments